Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИБ отпуска до 10 млн. евро на българска космическа фирма

Изпълнителният директор на EnduroSat Райчо Райчев и вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова

Европейската инвестиционна банка и българската фирма EnduroSat обявиха споразумение за рисково дългово финансиране до 10 млн. евро. 

EnduroSat предлага софтуерно дефинирани наносателити и космически услуги за бизнес, проучвания и научни екипи. Компанията акцентира върху следващо поколение програми за изследвания и управление на групи спътници. С годишен ръст от над 250%, това е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа. Като горд член на Международната федерация по астронавтика (IAF), в екипа на EnduroSat участват повече от 80 програмисти, инженери и учени, които сега обслужват повече от 110 клиенти от целия свят.

Финансирането се предлага по линия на новия инструмент за рисково дългово финансиране, подкрепен от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), създаден от ЕИБ, за да подпомага европейски дружества по време на пандемията от КОВИД-19.

Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) бе създаден от групата на ЕИБ с участието на България и други държави членки на ЕС за подпомагане на компании, пострадали от кризата от КОВИД-19. Като използва почти 25 млрд. евро под формата на гаранции ЕГФ позволява на ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) бързо да отпускат заеми, гаранции, обезпечени с активи ценни книжа, капитал и други финансови инструменти, предлагани предимно на малки и средни предприятия. ЕГФ е част от пакета за възстановяване на Европейския съюз, чиято цел е да осигури подкрепа от общо 540 млрд. евро за най-сериозно засегнатите части на икономиката на ЕС.

"Подписването на първия договор за рисково дългово кредитиране в България по линия на Европейския гаранционен фонд с EnduroSat – българска scaleup компания, е много добра новина за българската икономика и за конкурентоспособността на Европа като цяло. Така се насърчава новия космически промишлен сегмент, който цели да демократизира и подобри достъпа за всички до космоса и свързаните аерокосмически технологии и приложения по начин, съобразен с околната среда", заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във