Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИБ отпуска 15 млн. евро на "Прокредит банк"

S 250 9a4547f0 5153 4b54 a5fa 1e6392d3baf3

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предоставя финансиране в размер на 15 млн. евро на ПроКредит Банк България за съфинансиране на малки и средни инвестиции в страната. Голяма част от заемите (40%), които ще бъдат отпуснати , са предназначени за проекти за възобновяема енергия, за енергийна ефективност, за транспорт с ниски въглеродни емисии и управление на отпадъците.

Благодарение на заема от ЕИБ български фирми, които имат по-малко от 3000 служители, ще получат по-лесен достъп до дългосрочно финансиране с преференциални условия.

"Подкрепата на регионите с цел сближаване и борбата с изменението на климата са стратегически приоритети на Банката на Европейския съюз", каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

"ЕИБ, в сътрудничество с нашия  утвърден партньор ПроКредит Банк, ще подкрепи трудовата заетост в България, ще засили конкурентоспособността на частния сектор и ще насърчи борбата с изменението на климата. Нашите съвместни усилия ще стимулират устойчиво развитие и повече инвестиции в България, ще благоприятстват за икономическото сближаване, увеличаване на броя на квалифицираните работни места и в крайна сметка подобряване на условията на живот за европейските граждани", каза още тя.

"ПроКредит Банк е пионер в предлагането на финансиране за зелена енергия и енергийната ефективност, включително и такова за възобновяеми енергийни източници, и е вложила много усилия в насърчаването на инвестиции от този вид. По този начин ние сме натрупали вътрешен експертен опит и познания, и сме се позиционирали като банката за зелени заеми, както сред малките и средни фирми, така и сред депозантите и инвеститорите. Подписването на днешния договор отразява общите принципи и цели на двете институции, както и общия ни ангажимент към подпомагането на растежа и заетостта чрез подкрепа на малките и средни предприятия", каза Рени Пейчева, член на Управителен съвет и Изпълнителен директор на ПроКредит Банк България.

Това е третото финансиране от началото на сътрудничеството на ЕИБ с ПроКредит Банк през 2011 г., като с осигурените два предходни заема към банката са подкрепени малки и средни фирми в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във