Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕИБ качи капитала

Европейската инвестиционна банка обяви на 8 януари, че акционерите й от 27-те страни членки на Европейския съюз са одобрили единодушно увеличение на банковия капитал с 10 млрд. евро. Това ще даде възможност на ЕИБ да отпуска кредити за допълнителни 60 млрд. евро над регулярното банково финансиране в размер на 50 млрд. годишно. Новите заеми ще бъдат давани за период от три години за икономически значими проекти на територията на общността.


Четири са секторите, които ще бъдат подкрепени с допълнителното финансиране: иновации и обучение, малки и средни предприятия, чиста енергия и модерна инфраструктура.


Всеки от акционерите на ЕИБ ще внесе сума, съответстваща на сегашното му дялово участие в банковия капитал. Сумите ще бъдат платени изцяло.


В началото на миналата година Европейският съвет възложи на ЕИБ да проучи пътищата за подпомагане на растежа. На срещата на върха на европейските лидери през юни 2012-а беше подписан Пакт за европейски растеж с конкретна препоръка да се увеличи банковият капитал, за да се разшири кредитната й дейност.


Единодушното решение на управителите на Европейската инвестиционна банка да засилят капиталовата й база и да позволят увеличаване на кредитния й потенциал с допълнителни 60 млрд. евро е израз на общото желание да се подкрепят инвестициите, които ще създадат работни места и ще допринесат за стопанския растеж на Европа. Ние сме готови да работим с националните власти, с публичните инвеститори и с частния сектор, за да гарантираме ефективно използване на допълнителните заеми от всички страни членки на ЕС, заяви директорът на ЕИБ Вернер Хойер.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във