Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИБ е отпуснала на България 299 милиона евро през 2017 г.

През 2017 г. Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ е отпуснала на България финансиране в размер на 299 милиона евро, което представлява 0,59%. Това заяви вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак, предаде БГНЕС.

Отпуснатото от ЕИБ финансиране е по-голямо от средното за държавите-членки на Европейския съюз, което означава, че у нас финансовата институция е по-активна, отколкото в останалите държави от съюза, посочи Худак.

Групата се състои от ЕИБ и Европейски инвестиционен фонд /ЕИФ/. Нейната подкрепа за България достига 0,59 на сто от Брутния вътрешен продукт, докато средното ниво за ЕС 0,46 на сто от БВП, съобщиха от банката, цитирани от БТА.

От 1992 г. до днес ЕИБ е финансирала в България проекти на обща стойност 5,1 милиарда евро. ЕИБ поддържа инвестиции в България от 25 години. За това време банката е подкрепила 79 проекта като е отпуснала общо 5,1 млрд. евро.

През тази година се очаква банката да отпусне още пари за финансиране на втората част от третия лъч на метрото, както и да отпусне кредит на Топлофикация - София.

С подкрепата на ЕИБ са отпуснати два заема в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции /ЕФСИ/, която е част от т. нар. План Юнкер". ЕИБ даде заем от 31 млн. евро на "Олива" Ад за нова фабрика за слънчогледово олио близо до Варна. Банката отпусна 100 млн. евро на "Биовет" АД за повишаване на производствения капацитет на дружеството. Банката на ЕС подписа договор от 56 млн. евро за изграждане на първия етап от третия лъч на столичното метро. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във