Банкеръ Daily

Финансов дневник

Едва днес "Държавен вестник" публикува промените в ставката по ДДС

Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка, бе аргументът на лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

В днешния брой на "Държавен вестник" бяха обнародвани промените в Закона за ДДС. С тях ставката за фитнес услуги, за виното и бирата, сервирани в заведения става 9 процента. Сега само за спиртните напитки в ресторантите и баровете ще се плаща по 20% ДДС.

Измененията бяха направени чрез промените в Закона за местните данъци и такси. Вече ако случайните превози са организирани с цел туризъм, те също ще се ползват от по-ниската ставка. 

Промените, касаещи косвения налог, са в сила от 1 август, но бяха обнародвани в "Държавен вестник" едва днес - 11 август. 

Предложените нови текстове бяха приети от Народното събрание на 30 юли, мирно и тихо - без дебати и препирни.

Така виното и бирата, заедно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз, получиха ДДС ставка в размер на 9 процента.  Предложението бе на "Обединени патриоти", подкрепено от коалиционния им партньор ГЕРБ и с него разшириха кръга от стоки и услуги, облагани с по-нисък данък. Мярката е временна и ще действа от 1 август тази година до 31 декември 2021 година. Мотивът бе да се подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.
В последния момент  бяха добавени още фитнес услугите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища, зали за тренировки и други.
"Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка", бе аргументът на лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във