Банкеръ Daily

Финансов дневник

Едри акули от Уолстрийт са похарчили милиарди от резервите си

"Джей Пи Моргън Чейз", "Ситигруп" и "Уелс Фарго" са редуцирали кредитните си провизии с общо над 5 млрд. щ. долара, което е помогнало за повишение на печалбите им през четвъртото тримесечие на 2020-а въпреки натиска на ниските лихвени проценти. Мениджърските им екипи изразяват умерен оптимизъм към фискалните стимули и растящия брой на имунизираните срещу COVID-19, но предупреждават, че икономиката все още е в опасност. 

Шест от най-големите американски банки спешно са заделили над 35 млрд. долара (31 млрд. долара от които са на "Джей Пи Моргън Чейз", "Ситигруп" и "Уелс Фарго") за покриване на кредитни загуби през първите девет месеца на 2020-а с мотив, че нямат идея какво да очакват. Днес банковите шефове вече говорят за подем през тази година. Защото безпрецедентните действия на Федералния резерв и на амеликанските законодатели премахнаха най-песимистичните сценарии. 

Главният изпълнителен директор на "Ситигруп" - Марк Мейсън - вижда много благоприятни индикатори, които показват по-положителни перспективи и продължаващо стабилно възстановяване. Извън ваксините Мейсън посочва по-голямата предсказуемост на новата щатска администраия и очакванията за допълнителни стимули. 

Потребителските поделения на най-гоемите американски банки попаднаха под особен натиск от взрива на вируса, който затвори бизнеси и остави милиони работници по домовете им. Въпреки това кредитните им книги са учудващо стабилни и плашещите пленини от фалити не се случиха. А след като търговските банкови звена реализираха добри печалби през изминалата размирна година, кредитните институции дори получиха благословията на Федералния резерв да възобновят изплащането на дивиденти на акционерите и обратното изкупуване на акции. 

"Джей Пи Моргън Чейз" е намалил кредитните си провизии с 2.9 млрд. долара, с което е помогнал на печалбата за четвъртото тримесечие да скочи с 42% - до рекордните 12.1 млрд. долара. "Ситигруп" е деблокирал 1.5 млрд. долара от резервите си, а чистият приход е достигнал 4.63 млрд. долара - по-добър резултат от прогнозите на анализаторите, но все пак със 7% по-нисък от същия период на предишната година. "Уелс Фарго" е освободил 757 млн. долара, а печалбата за четвъртото тримесечие от 2.99 млрд. долара представлява 4% ръст в годишен разрез. Голяма част от редукциите идва от поделенията, които работят с корпорациите. 

Предвид оставащите множество неизвестни и вероятността броят на фирмените фалити да нарасне по-късно през годината, главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" коментира, че деблокираните провизии не трябва да се смятат за печалба, защото са просто "мастило на хартия". Банката все още държи над 30 млрд. долара за покриване на потенциални загуби от необслужвани заеми. 

Бордът на "Джей Пи Моргън Чейз" е одобрил програма за обратно изкупуване на акции в размер на 30 млрд. долара, от които ще похарчи 4.5 млрд. долара (максимално разрешената от Федералния резерв сума) през първото тримесечие на 2021-а. "Уелс Фарго" ще купи обратно акции за 600 млн. долара в периода януари-март. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във