Банкеръ Daily

Финансов дневник

Една от големите криптоборси прекратява дейността си в Япония

Една от платформите за търговия с криптовали с най-дълга история в света - Kraken прекратява дейността си в Япония, съобщава "Блумбърг". 

Борсата планира да прекрати всички свои услуги в страната до края на юни. Компанията със седалище в Сан Франциско посочи, че причина за решението са нарастващите разходи за правене на бизнес в страната. "Спирането на услугите ни за Япония ще ни позволи да се фокусираме по-добре върху ресурсите си, за да подобрим представянето си в други географски райони", се казва в изявление на Kraken. Kraken се класирана на 10-място по изтъргуван обем за последните 24 часа с прехвърлени активи на стойност 190 млн. долара, сочат данни на Coinmarketcap.

Япония дълго време беше разглеждана като добро място за търговия с криптовалути, но в момента страната изпитва проблеми в тази посока. Регулаторите обаче предпочитат да регулират пазара, вместо да го забраняват напълно. По-рано този месец Япония направи първата крачка към легализиране на първичното монетно предлагане (initial coin offerings), което е забранено в Китай и Южна Корея.

В края на март пет борси за търговия с криптовалути оттеглиха молбите си за лицензиране в Япония, посочвайки, че не могат да покрият изискванията на японските власти. Страната прие виртуалните пари и с цел по-добра защита на потребителите и създаде система, изискваща борсите да бъдат лицензирани. Лицензи досега са получили шестнайсет борси. 
Службата за финансови услуги посочи, че борсите, които се отказват от процеса на лицензиране, ще възстановят парите на клиентите си, преди да спрат работа. Компаниите могат да продължат да предлагат други услуги, които не изискват лиценз за борса за криптовалути. Именно поради затягането на регулациите в страната някои борси вече се оттеглят от един от най-големите пазари за търговия с криптовлаута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във