Банкеръ Daily

Валдис Домбровскис:

Единствено България спазва критерия за бюджетен дефицит на ЕС

Валдис Домбровскис

България е единствената държава в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който представи пролетния пакет на Европейския семестър. Същевременно обаче той добави, че към нас и още 10 държави членки са отправени препоръки във връзка с прането на пари. 

В доклада за България се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта. Уточнява се и, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата "гражданство срещу инвестиции", като се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани и с изпирането на пари.

"Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъка по отправените препоръки е неравен - някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен“, посочи Домбровскис. Той акцентира върху това, че страната ни е сред тези, към които Комисията отправя препоръка в тази насока, уточнявайки, че проблемите са същите, каквито са били и през предишните години.

Що се отнася до борбата с пандемията от коронавирус в доклада се отправя препоръка към страната ни да мобилизира подходящи финансови ресурси за укрепване на устойчивостта, достъпността и капацитета на здравната система, както и да осигури балансирано географско разпределение на здравни работници.

В документа се казва, че страната ни трябва да ускори процедурите за ефективна подкрепа за малкия и среден бизнес, както и да гарантира продължителния им достъп до финанси и гъвкаво заплащане, предаде националното радио. "Въпреки силния икономически растеж и рекордно ниско ниво на безработица България бавно догонва останалите страни членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите", се казва още в доклада. Подчертава се, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката.

Като цяло оценката за банките е добра - рентабилни са и добре капитализирани, а съотношението на необслужваните кредити намалява. Въпреки това докладът установява, че България продължава да бъде сред страните с голям процент на необслужвани кредити, особено за нефинансовите предприятия. Посочва се, че в застрахователния сектор е необходимо допълнително действие.

Достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване. България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се казва още в документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във