Банкеръ Daily

Финансов дневник

Единодушно парламентът фиксира 0% ДДС за COVID ваксините

От 1 януари 2021 г. доставките на ваксини срещу Covid-19 ще се облагат с нулева ДДС ставка. Решението бе прието единодушно от депутатите на първо четене с промени в Закона за ДДС. 

С 0% ДДС ще се облага и доставката на медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 – комплектите за тестване, както и услугите, тясно свързани с ваксините и изделията.

Общо 140 млн. лева ще струват ваксините, които Европейската комисия ще договори за България. Засега тя има сключени договори с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand.

Правителството прие план за ваксиниране срещу коронавируса в очакване на първите доставки. Продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират ваксините, изискващи съхранение при ниски температури.

Според плана първи ще се ваксинират лекарите, сестрите, санитарите, служителите на МВР и хората над 70-годишна възраст. Здравните власти подчертават, че ваксината ще бъде безплатна и доброволна и ще се поставя след информирано съгласие.

Според националния щаб ваксината е единствения шанс пандемията от коронавирус да бъде овладяна.  Прилагането на ваксините ще се случи едва след одобрението им от страна на Европейския съюз. Преди ваксинирането няма да е задължително пациентът да си направи тест за коронавирус. 

Първата партида от 125 хиляди дози ваксина трябва да бъде у нас в края на тази или в началото на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във