Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Единното платежно гълта и дългове с давност

Всеки, който има дългове към хазната с изтекла давност, може да провери това на страницата на НАП. Системата работи вече от седмица. Това каза за БАНКЕРЪ говорителят на НАП Росен Бъчваров.


От 1 януари до 31 декември 2013-а фирми и граждани могат да подадат възражение пред Националната агенция за приходите (НАП) за изтекли по давност дългове и те да бъдат отписани. Ако не го направят, след 1 януари 2014 г. старите борчове ще им бъдат удържани въпреки изтеклата давност.


У нас давността при задълженията за данъци и осигуровки е петгодишна. Тя обаче не се прилага служебно. За да я активира, длъжникът трябва да подаде възражение пред данъчните в съответния офис на НАП по постоянен адрес, че задължението му е погасено по давност.


Това може да стане във всеки един момент, включително и след 1 януари 2014 година. Но трябва да се знае, че от тази дата, заради въведеното от финансовия министър Симеон Дянков Единно платежно нареждане, НАП автоматично ще започне да удържа суми от постъпващите средства от името на лицето по каквито и да е пера, за да погаси първо най-старите му дългове, например отпреди 10-15 години.


В резултат на промените сметките на некоректните длъжници, които мислят, че заради давността автоматично са се отървали от старите си дългове, могат да излязат криви. Така че най-добре е те да спазят процедурата.


По закон данъчните не могат да предприемат принудителни мерки за събиране на дългове, по-стари от пет години. Те обаче нямат право и да ги отписват. В резултат, откакто данъчните водят статистика, натрупаните просрочени публични задължения възлизат на над 16 млрд. лева.


Бъчваров обясни още, че входът в страницата на НАП не е свободен, в смисъл че трябва електронен подпис, за да се направи справката. Ако човек не иска да харчи пари за е-подпис, той може да отиде в някое поделение на НАП, където срещу молба да получи персонален идентификационен код (ПИК), с помощта на който да получи необходимата справка.


До края на 2013 г. българите, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравни вноски за стари периоди, ако не са живели по това време в България. За целта те трябва да подадат в НАП до края на тази година декларация и заявление за напускане на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във