Банкеръ Daily

Финансов дневник

Един милион пенсионери ще получават 300 лв. минимална пенсия през 2021 г.

Комисията по бюджет и финанси и Комисията по социална политика одобриха на първо четене проектоюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. Против гласуваха от БСП и ДПС.

От близо 15 милиарда лева общ бюджет на НОИ, за следващата година е предвидено над 12.3 млрд. лева да са за изплащане на пенсии. През следващата година е заложен рекорден трансфер към бюджета на общественото осигуряване от 6.2 млрд. лева заради недостиг на средства. Основната причина за големия недостиг на средства по бюджета е увеличението на пенсиите.

От 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 лева на 300 лева, а максималната от 1200 лева на 1440 лева. Минимална пенсия получават над 1 млн. пенсионери или половината от всички. Осъвременяване на останалите пенсии ще има с 5% от средата на годината.

От януари до март всички пенсионери ще получават и добавка от 50 лв., а очакванията са от догодина средната пенсия да достигне 449 лева.

Максималният осигурителен доход няма да се повишава и ще се запази в размер на 3000 лева.

И бюджетът за здраве - приет

Депутатите от парламентарните комисии по здравеопазване и по бюджет и финанси приеха на първо гласуване законопроекта за бюджет на НЗОК за 2021 год. по време на съвместно заседание

Предвиждат се в бюджета на НЗОК общо приходи и трансфери в размер на 5.084 млрд. лева. Заложени са увеличени средства за всички здравноосигурителни плащания, като общата сума, предвидена за тях е 4.77 млрд. лева.

Ако има неусвоени средства, ще могат да се ползват за заплащане на неразплатена на болниците дейност за 2017 и 2018 год., предвижда още проектът. В документа е посочено, че НЗОК може да получава допълнителни средства за борба с COVID-19.

В законопроекта е уредено и допълнително заплащане на лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари. Предвижда се и възможността за командироване на медицински специалисти от едно в друго лечебно заведение. Разписано е и възможност за изпращане на смс за лица, поставени под карантина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във