Банкеръ Daily

Финансов дневник

Един милион банкови служители излизат на стачка

Над 1 милион индийски работници от сферата на банковото дело, телекомите и други сектори излизат на стачка с искане за по-високи заплати, както и в знак на протест срещу реформите в трудовия сектор на премиера Нарендра Моди и плановете му да закрие някои губещи компании.

Във вторник правителството се срещна със синдикатите, но те решиха да продължат с плановете за стачка, тъй като управляващите не са изпълнили исканията им. Откакто пое премиерския пост през май 2014 г., Моди предприе редица икономически реформи. Той се опитва да промени трудовото законодателство, за да привлече външни инвестиции и да улесни правенето на бизнес в страната.

Правителството планира да събере 560 млрд. рупии (8.35 млрд.долара) чрез приватизационни сделки тази година и да закрие няколко компании. Загубите на 77 държавни предприятия надхвърлят 4 млрд.долара за миналата фискална година.

Според синдикатите управляващите не са предприели никакви мерки по едно от основните искания на работниците – като спиране на приватизациите в отбранителния сектор и в железниците, както и увеличаване на минималните заплати. Освен това профсъюзите не са съгласни и с правителственото решение държавните пенсионни фондове да инвестират повече във фондовите пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във