Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕЦБ запази основната лихва непроменена

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвения процент по основните операции по рефинансиране непроменен на 0.25 на сто. Решението бе взето по време на днешното заседание на управителния съвет на ЕЦБ. Лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение също остават без промяна - съответно 0.75 % и 0.00 процента. Решението на централната банка е в съответствие с очакванията на икономистите.

Базираната във Франкфурт институция повиши прогнозата си за растежа на еврозоната до 1.2% през 2014 г., 1.5% през 2015 г. и 1.8 на сто през 2016 година. "Това представлява частично повишение от 0.1 процентни пункта за 2014 г., в сравнение с предишните прогнози на ЕЦБ, публикувани през декември", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция след края на заседанието.

Прогнозата на централната банка за инфлацията в еврозоната през 2014 г. е 1.0%, което представлява леко понижение, спрямо предходните анализи.

"Реалният растеж на брутния вътрешен продукт се очаква да остане умерен през 2014 г., и да набере скорост от 2015 г.", каза още шефът на ЕЦБ.

Постепенното възстановяване във вътрешното и външното търсене се очаква да бъде водещ фактор при прогнозираното увеличение на бизнес активността, посочва още централната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във