Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ заловила 460 000 фалшиви евробанкноти

460 000 фалшиви евробанкноти са изтеглени от обращение през 2020 г., обяви Европейската централна банка, като подчерта, че това е рекордно малък брой спрямо банкнотите в обращение.

Банкнотите от 20 € и от 50 € все още са най-фалшифицираните купюри, като заедно съставляват около две трети от общия брой фалшификати. 94,5% от фалшивите евробанкноти са открити в държави от еврозоната, 2,8% – в държави членки на ЕС извън еврозоната и 2,7% – в други части на света.

Вероятността да попаднете на фалшива банкнота е незначителна, тъй като техният брой остава много малък спрямо всички банкноти в обращение на обща стойност над 25 млрд. евро. През 2020 г. са открити 17 фалшиви банкноти на 1 милион истински евробанкноти в обращение. Това е рекордно ниско равнище ..

Непрекъснато се изтеглят от обращение нискокачествени фалшификати. Всички те се откриват много лесно поради липсата на защитни елементи или несполучливите им имитации. Още от емитирането на първата серия евробанкноти Евросистемата – Европейската централна банка (ЕЦБ) и 19-те национални централни банки от еврозоната – съветват гражданите да бъдат бдителни по отношение на банкнотите, които получават.

"Можете да проверите Вашите банкноти чрез простия метод „пипни, разгледай и наклони“, описан в специализирания раздел на уебсайта на ЕЦБ и на уебсайтовете на националните централни банки. Евросистемата също така помага на боравещите професионално с пари в брой да се уверят, че банкнотообработващите и банкнотосортиращите машини могат надеждно да откриват и изтеглят от обращение фалшификатите", посочва ЕЦБ.

Използването на фалшиви банкноти за плащане е престъпление и може да доведе до наказателно преследване.  Ако получите съмнителна банкнота, сравнете я непосредствено с друга, за която знаете, че е истинска. Ако съмнението се потвърди, свържете се с полицията или – според практиката в съответната държава – с националната централна банка на Вашата държава или със собствената си търговска банка или банка за обслужване на частни клиенти. Евросистемата подпомага правоприлагащите органи в борбата им срещу фалшифицирането на пари, съветват от Франкфурт.

Задължение на Евросистемата е да защитава сигурността на евробанкнотите и да усъвършенства непрекъснато технологията за тяхното производство. Банкнотите от втората серия, наречена „Европа“, са още по-добре защитени и това допринася за поддържането на общественото доверие в паричната единица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във