Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ залага, че инфлацията няма да е над 2% в средносрочен план

Европейската централна банка не вижда инфлация в еврозоната над целевото ниво от 2% в средносрочен план въпреки новите отрицателни икономически ефекти, които пандемията може да донесе, заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн пред италиански всекидневник.

Лейн подчерта, че ЕЦБ залага инфлацията да спадне през настоящата година и да се стабилизира под целевото ниво от 2 на сто през 2023 и 2024 г.

"Не виждаме поведение, което да предполага, че инфлацията ще остане над нашата цел от 2% в средносрочен план“, обясни икономистът.

"Знаехме, че в края на 2021 г. ще имаме концентрация на ценови натиск, особено предвид голямото увеличение на цените на енергията. Но прогнозата остава непроменена", допълни Филип Лейн.

Рекордната инфлация в еврозоната 

На фона на прогнозите на ЕЦБ потребителските цени в еврозоната нараснаха с рекордни темпове през годината до декември, тъй като цените на храните скочиха. Това представлява ново предизвикателство за Европейската централна банка, тъй като регулаторът се стреми да убеди домакинствата и бизнеса, че инфлацията ще се върне към целевите нива. 

На 7 януари Евростат съобщи, че потребителските цени през декември са били с 5% по-високи в сравнение с година по-рано. Както и в САЩ, потребителските цени в еврозоната се повишиха по-бързо, отколкото политиците очакваха през последните месеци, което повдига въпроси от инвеститорите, бизнеса и домакинствата относно достоверността на твърденията на ЕЦБ, че високата инфлация ще бъде временна.

За разлика от ЕЦБ обаче, Федералният резерв отговори на повишаването на инфлацията, като сигнализира, че е вероятно да повиши основния си лихвен процент три пъти тази година.

В интервюто си икономистът на Европейската централна банка засяга и темата за лихвените проценти, като казва, че критериите за тяхното повишаване "не са налице". "С течение на годината ще имаме повече данни и ще продължим да оценяваме ситуацията. Но ЕЦБ се намира по-далеч от повишаване на лихвените проценти, отколкото някои други централни банки", отбеляза Филип Лейн.

Защо ЕЦБ не тръгва към покачване на лихвите

Една от хипотезите за пасивността и залога на Франкфурт е свързана със запазването на проекта за общата валута - еврото. Тоест, че ЕЦБ се въздържа от качването на лихвените проценти с цел да предотврати рязко покачване на доходността по държавните облигации, емитирани от по-слабите членове на еврото.

От друга страна именно огромната дългова тежест прави проекта за еврото много по-нестабилен. През последните месеци страните от Северна Европа, стават все по-гласови, че настоящата политика не може да продължи, както защото се притесняват от вътрешната инфлация, така и защото им е писнало да субсидират по-недисциплинираните финансово държави. 

Германия директно оспорва целите и прогнозите на ЕЦБ. Например влиятелната Изабел Шнабел - германският представител в управителния съвет на регулатора, смята, че преходът към по-екологична икономика много вероятно ще означава, че е малко вероятно цените на енергията да паднат , както предполагат прогнозите на изследователския отдел на ЕЦБ под ръководството на Филип Лейн. Ако останат там, където са, прогнозите на ЕЦБ за инфлацията биха били значително по-високи. 

Именно този натиск, подкрепен от Холандия и Австрия, отваря вратата за повишаване на лихвите в края на тази година или в началото на следващата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във