Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ загатва за нови стимули през декември

Европейската централна банка може да обяви нови стимулиращи мерки в еврозоната през декември. Това обяви членът на управителния съвет на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос

Де Кос заяви, че поради нарастващия брой инфекции в Европа, "имаше постоянно висока несигурност относно силата на възстановяването през последните месеци на годината."

"Широкото прилагане на нови мерки за овладяване на здравната криза може да доведе до значително забавяне на ръста на дейността и дори до свиване, поне в някои държави или сектори през четвъртото тримесечие", отбеляза Де Кос, който е и управител на испанската централна банка.

Заради новите инфекции, които натоварват здравните им системи, най-големите държави от еврозоната започнаха да налагат нови ограничителни мерки, нанасяйки удар по-специално върху бизнеса с услуги.

19-те страни от еврозоната се опасяват, че втората вълна на коронавируса ще заличи постигнатия трудно икономически растеж през последните няколко месеца.

"Засилването на разпространението на вируса и новите мерки за борба с него допълнително увеличиха несигурността и вероятно ще окажат влияние на възстановяването", предупредиха в общо комюнике финансовите министри от еврозоната след вчерашните си преговори.

Фондът за стимулиране на икономиките и седемгодишната бюджетна рамка на обща стойност 1,8 трилиона евро трябва да бъдат изпълнени като приоритет, за да може през 2021 г. бързо да се раздадат средства, казват министрите.

Миналата седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната е постигнала растеж от 12,7 процента през третото тримесечие след драматичен спад през предходните месеци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във