Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ задейства "пандемична програма" за 750 млрд. евро

Кристин Лагард

Eвропейската централна банка обяви плановете си за покупка на облигации за допълнително 750 млрд. евро в отговор на влошаващото се икономическо и финансово положение на еврозоната, причинено от разпространението на COVID-19. Това се случи в малките часове на 19 март след извънредно съвещание на паричната комисия на институцията в нощта на 18 март.  

Всичките допълнителни покупки на активи ще се осъществят през тази година и ще обхващат както държавни облигации, така и корпоративен дълг. Получилата прозвището "Пандемична програма за извънредни покупки" ще е в сила докато се прецени, че кризата от коронавируса е приключила. 

В профила си в "Туитър" председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - написа, че "извънредното положение изисква извънредни действия". И че тя и колегите й "са готови да използват пълния потенциал на инструментариума си в рамките на правомощията". 

ЕЦБ реши също да разшири диапазона от активи, които отговарят на изискванията на програмата, до нефинансови търговски книжа (краткосрочни записи на заповед, полици и акредитиви, които компаниите използват, за да финансират дейността си), както и да смекчат стандартите за гаранциите. Това ще позволи на банките да набират ресурси срещу залог на по-голям обем от активите си, включително и срещу корпоративни финансови искове.  

Френският президент Еманюел Макрон заяви "пълна подкрепа" на "извънредните мерки" на ЕЦБ и написа в "Туитър", че е настъпило времето правителствата от еврозоната да действат по-агресивно и на фискалния франт, защото "хората и икономиките се нуждаят от това".   

Въпреки че ЕЦБ вече има в баланса си активи за 2.6 трлн. евро, икономистите настояваха за увеличение на програмата й за покупка на книжа, особено след силния ръст на кредитните разходи на южните държави на еврозоната, най-вече на Италия и Гърция. Другата опция за връщане на доверието на пазарите е институцията да отмени ограниченията, които си наложи сама. Те са: да не купува повече от една трета от отговарящите на условията държавни книжа от една отделна държава и да купува ДЦК в количества, които са пропорционални на тежестта на инвестициите на всяка страна в капитала й. Госпожа Лагард уверява, че вече се работи по този въпрос и ще има промени. 

Огласеният преди часове пакет от 750 млрд. евро е извън вече одобрените през миналата седмица покупки на активи за допълнително 120 млрд. евро до края на годината. Което означава, че ЕЦБ ще придобие облигации за над 1 трлн. евро до 31 декември 2020-а.  

Европейските централни банкери променят в редки случаи паричната си политика на съвещания извън официално обявените срещи на управителния съвет на всеки шест седмици. Това се е случвало няколко пъти в миналото, по правило в координация с други централни банки - след финансовата криза през 2008-а и след терористичните атаки през 2001-а. 

Госпожа Лагард вече информира лидерите на еврозоната през седмицата, че ако "карантината на множество домакинства и бизнеси" продължи един месец, това ще понижи с 2% прогнозата на банката за тазгодишния растеж на еврозоната от 0.8 процента. Ако изолацията продължи три месеца, спадът ще е с над 5 процента. Което налага и спешни фискални мерки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във