Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ включва в дебата и кредитните рейтинги

Франсоа Вилероа дьо Гало

Председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилероа дьо Гало - приветства планираната преоценка на политиката на Европейската централна банка и посочи, е главният й приоритет трябва да е изясняването на целевите инфлационни параметри. Докато перспективата за евентуалната покупка на облигации с висок риск като част от извънредната й пандемична програма РЕРР е доста по-маловажна като предмет на разискванията. Въпреки това Дьо Гало подчерта, че ЕЦБ трябва да проучи дали би могла да намали зависимостта на паричната си поитика от рейтинговите компании. 

Коментарите на френския банкер, който е и член на управителния съвет на ЕЦБ, бяха направени в интервю за германския "Ханделсблат", публикувано на 28 юни. В него Дьо Гало обясни също, че ЕЦБ не е купувала облигации, класифицирани като високорискови (junk) преди кризата. И предупреди, че ако рейтинговите агенции понижат кредитните оценки на фирми по време на кризата, това може да задълбочи вече съществуващи негативни тенденции. 

Разсъжденията на Дьо Гало могат да се възприемат като своеобразна "артилерийска подготовка", свързана с използването на програмата РЕРР в подкрепа на икономиката на еврозоната. Нейният размер бе увеличен до 1.35 трлн. евро на редовното съвещание на ЕЦБ на 4 юни - почти двойно повече от първоначално обявените през март 750 млрд. евро. А след като през април изпълнителният борд на институцията облекчи изискванията към гаранциите, които ще се приемат срещу ползваните заеми, не закъсняха и спекулациите, че сред тях могат да попаднат и високорисковите книжа. Въпреки че банковите парични стратези засега не включват в списъка на активите, които ще купуват по РЕРР, т. нар. "паднали ангели" - облигациите на компаниите, загубили инвестиционния си рейтинг заради пандемията.    

Дьо Гало определи последната прогноза на МВФ за спад на БВП на еврозоната с 10.2% през тази година като прекалено песимистична. И добави, че ЕЦБ може и да не използва целия потенциал на пандемичната си програма, ако положението се подобри, а държавите от блока на еврото трябва да започнат да редуцират публичните си дългове едва след като възстановяването стане необратимо и достатъчно силно. Банкерът предупреди също, че Европа не трябва да повтаря грешките отпреди десет години когато дълговата консолидация започна прекалено рано след края на тогавашната дългова криза. 

Веднага след появата на първите признаци на стабилизация на еврозоната ЕЦБ поднови прегледа и оценката на стратегията си, който прекрати след избухването на пандемията от COVID-19. Ключовият пункт е поддържането на ценовата стабилност, която в момента се дефинира като инфлация от "малко под 2 процента". Дьо Гало е притеснен, че пандемията е ускорила дефлационните тенденции в еврозоната и че ЕЦБ трябва да ги вземе предвид по време на дебатите. Той посочи, че институцията би трябвало да позволи на цените да надхвърлят за определен период от време "гоненаната" инфлационна стойност, което също ще е предмет на разискванията. Просто защото изясняването на целевата инфлация е "част от нейната надеждност и на доверието на обществото". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във