Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ вдигна ветото върху банковите дивиденти

Европейската централна банка разреши на кредитните институции от еврозоната да възобновят изплащането на дивиденти на акционерите си при стриктни ограничения.

"Общата сума на плащанията към инвеститорите и на обратното изкупуване на акции трябва да е под 15% от кумулативната печалба на съответната банка през 2019-2020-а или да не надвишава 0.2% от коефициента на капиталова адекватност на първокласния капитал - което число е по-ниско", гласи официалното съобщение на ЕЦБ. Тези препоръки ще важат до септември 2021-а и включват препоръка към кредиторите да "са много скромни" с премиалните възнаграждения и по-скоро да използват капитала за финансиране на домакинствата и на компаниите. 

Решението беше взето на 15 декември от надзорния борд на ЕЦБ под председателството на Андреа Енриа и впоследствие бе одобрено от Европейския съвет за системен риск, оглавяван от банковия председател Кристин Лагард.   

ЕЦБ, която упражнява контрол върху най-големите 117 кредитни институции на еврозоната, разпореди на кредиторите да спрат да плащат на акционерите през март, малко след настъплението на пандемията от COVID-19 на Стария континент и с този акт съхрани 30 млрд. евро, които се вляха в банковия капитал. Оттогава банковият сектор лобира сърцато за възобновяване на вноските от началото на следващата година, поне от по-силните компании. 

Темата раздели европейските финансови регулатори. Някои твърдят, че кредитните институции трябва да продължат да съхраняват капитал предвид евентуален скок на проблемните вземания, който е твърде вероятен след като спре правитествената подкрепа под формата на гаранции и други политики, целящи да защитят стопанството от заразата. Върховният банков надзорник очаква вълната от необслужвани заеми да достигне 1.4 трлн. евро.

Банките обаче влязоха в пандемията с много по-високи равнища на собствен капитал, предназначен да абсорбира загубите, отколкото по време на финансовата криза от 2008-а. А висшестоящи бакови мениджъри предупреждават, че плътна забрана на дивидентите рискува да отблъсне инвеститорите от сектора и да ограничи възможностите за привличане на свеж капитал. В тази връзка банков шеф коментира, че "на банките се гледа като на привилигерован сектор, въпреки че е съвсем ясно, че реалността сочи обратното, ако човек се вгледа в цените на акциите". Банковият индекс EURO STOXX е загубил 22% от пазарната си оценка през тази година - далеч по-слаб финансов резултат от по-широкия пазар. 

Обявените от ЕЦБ ограничения за възобновяване на изплащането на дивиденти са доста по-стриктни от огласените от "Бенк ъф Ингланд" условия, при които тя вдигна забраната за разпределение на средства към инвеститорите през миналата седмица. Английските централни банкери разрешиха на банките от Острова да плащат дивиденти, чийто общ размер не надхвърля 0.2% от сумата на претеглените им съобразно риска активи или кумулативните печалби за тримесечията през 2019-а и 2020-а след изключване на разпределените към акционерите средства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във