Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ удължи програмата за "количествени улеснения"

Европейската централна банка обяви, че запазва без промяна всички свои основни лихвени проценти. Регулаторът обаче удължава срока на действие на програмата си за "количествени улеснения" поне до декември 2017 година.

От април 2017-а ЕЦБ намалява месечния размер на закупуваните финансови активи до 60 млрд. евро от настоящите 80 млрд. евро. От регулатора уточниха, че програмата може да продължи и след декември 2017 г., ако това е необходимо.

Покупката на облигации ще действа докато ЕЦБ не види устойчиво повишение на инфлацията в съответствие с целта за нейно повишение към малко под 2 на сто, стана ясно след днешното заседание на Управителния съвет. Нетните покупки на държавни облигации ще бъдат правени съвместно с реинвестиране на средствата от междувременно изтичащите падежи на закупените от ЕЦБ ценни книжа.

Очакванията на финансовите пазари бяха за удължаване на срока на действие на програмата за "количествени улеснения" с шест месеца до септември догодина, но при запазване на нейния месечен размер от 80 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във