Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ трябва да помогне за дигитализацията на икономиката, обяви Лагард

Председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви днес, че ръководената от нея институция трябва да улесни дигитализацията на икономиката - една от "дългосрочните тенденции" с оглед на коронавирусната пандемия и ключов фактор за поддържане на растежа и за "несъкращаване, а трансформиране на работни места в бъдеще".

"Това означава да се намерят нови производствени методи, които могат да създадат работни места, като се гарантира, че всеки трудещ се има възможност да придобие уменията, необходими за тези работни места", каза Лагард в своя реч по време на Европейски банков конгрес, провеждащ ще се в петък във Франкфурт, предаде БНР.

"Трябва да създадем условия, за да се приспособим бързо към новите модели, които ще се появят. Това означава изграждане на среда, която се отплаща на експериментите и иновациите и която толерира неуспеха".

Лагард посочи редица ползи от дигитализацията, като например "икономика с по-малко ресурси, която позволява по-бързо и по-малко отделяне на въглеродни емисии“. Тя добави, че 20% от фонда на Европейския съюз, насочен към борбата с продължаващата икономическа криза, ще бъде изразходван за цифрови проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във