Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ трябва да парира риска от дефлация

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че институцията ще наблегне на по-големи покупки на облигации по пандемичната си програма и на отпускането на евтини заеми на банките когато структурира новия си пакет от стимули през идния месец. Което Джак Алън-Рейнолдс - старши икономист в "Кепитъл икъномикс" - определя като "ясно послание, че окуражителната новина за ваксина няма да възпре ЕЦБ да продължи да разхлабва паричната си политика през декември".  

Уверенията на Лагард се появяват ден след като главният икономист на Испанската централна банка Оскар Арсе предупреди, че са наложителни допълнителни монетарни стимули, за да се парира риска от дефлация в еврозоната. В интервю в Мадрид на 10 ноември Арсе коментира, че са необходими бързи и активни действия, защото перспективата за дълготраен ценови спад застрашава целия блок на еврото, а не само Испания. Икономистът обърна внимание на увеличаващия се дял от стоки с много ниски или с падащи цени - основен индикатор за дефлационна опасност. Подобни опасения изразява и председателят на Испанската централна банка - Пабло Ернандес де Кос. 

Дефлацията - низходяща ценова спирала, която се разпространява до трудовите възнаграждения, може да разруши икономиките. Най-впечатляващият пример за пораженията от това явление през миналия век е Великата депресия. 

Инфлацията в еврозоната е отрицателна от август, защото пандемията от коронавируса сви търсенето, а ценовият ръст на стоките с изключение на онези, които са с най-високи колебания, е рекордно нисък. 

ЕЦБ прогнозира, че потребителските цени ще се повишат отново в началото на идната година, но същевременно планира да "прецизира" стимулите през декември и призова правителствата да увеличат фискалните разходи. 

Арсе признава, че новината за ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", както и очакваните нови ваксини срещу COVID-19, просветлява перспективата пред световното стопанство и до известна степен понижава низходящия риск за икономиките. Което обаче не е решение в краткосрочен план, защото ще е необходимо време тя да влезе в широка употреба.  

За Арсе решението е в дългосрочен план паричните стратези на ЕЦБ да възприемат стратегия в стила на Федералния резерв, която позволява на инфлацията да надвишава за определени интервали от време целевите 2% годишно. Този въпрос в момента се обсъжда и е една от опциите, посочена както от госпожа Лагард, така и от господин Де Кос. 

Испания, която е сред най-тежко засегнатите от здравната криза държави, ще получи първите дози от ваксината в началото на 2021-а, а Италия очаква 3.4 млн. дози през януари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във