Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ създава център за изменение на климата

Кристин Лагард

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да създаде център за изменение на климата, който да обедини работата на различните звена в банката, свързана с борбата с климатичните промени. Това решение отразява нарастващото значение на изменението на климата за икономиката и политиката на ЕЦБ, както и необходимостта от по-структуриран подход към стратегическото планиране и координация, се казва в комюникето на ЕЦБ от 25 януари. 

Новото звено, което ще се състои от около десет служители, работещи със съществуващите екипи в банката, ще докладва на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, която контролира работата на ЕЦБ по изменението на климата и устойчивото финансиране.

„Изменението на климата засяга всички области на нашата политика. Центърът за изменение на климата осигурява структурата, която ни е необходима, за да се справим с проблема, с неотложността и решителността, които заслужава", посочва ръководителката на регулатора Кристин Лагард.

Центърът за климатичните промени ще оформя и ръководи климатичната програма на ЕЦБ вътрешно и външно, като надгражда експертизата на всички екипи, които вече работят по теми, свързани с климата. Дейностите ще бъдат организирани в работни потоци, вариращи от паричната политика до пруденциални функции и ще бъдат подкрепяни от служители, които разполагат с данни и опит в областта на изменението на климата.

Центърът за изменение на климата ще започне своята работа в началото на 2021 г.

Новата структура ще бъде преразгледана след три години, тъй като целта е в крайна сметка да се включат климатичните съображения в рутинната работа на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във