Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ ще пусне "прототип" на цифровата си валута до края на 2023 г.

Очаква се Европейската централна банка да пусне "прототип" на цифрова валута на централната банка (CBDC) през следващата година. Това съобщи управителят на френската централна банка Франсоа Франсоа Вилроа дьо Гало по време на Световния икономически форум в Давос.

Той обаче подчертава, че съществува голяма предпазливост относно концепцията за пускане на CBDC - цифрови валути на централните банки.

В момента 90% от централните банки по света казват, че или разработват, или изучават концепцията за CBDC (central bank digital currency).

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тема на дебат в Давос тази седмица. Въпреки това, сред участниците в икономическия форум има значителен скептицизъм относно много аспекти на дигиталните активи, особено след като през последните седмици имаше рязък спад в стойността на цифровите активи като биткойн, докато т.нар. "стабилните монети" (stablecoins) като Luna и Terra се сринаха.

"Някои stablecoins заслужават името си, но има други, които не го правят“, посочи управителят на МВФ Кристалина Георгиева. Въпреки това призна, че "идеята за цифрови валути на централните банки се движи толкова бързо, че МВФ трябва да я прегърне".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във