Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ ще предложи нова програма за евтини заеми за търговските банки

Европейската централна банка скоро ще обсъди схема за нови, многогодишни заеми за търговските банки, съобщава агенция "Ройтерс". Според един от главните й икономисти обаче новият кръг от кредити може да не е толкова щедър, колкото предишния механизъм.

Дискусиите в Управителния съвет на ЕЦБ може да започнат още на следващото заседание - на 7 март. Но е малко вероятно тогава да се стигне до решение.  

Механизмът "Целеви дългосрочни операции по рефинансиране (ЦДОР)" представлява операции, които предоставят финансиране на кредитни институции за период до четири години. Те предлагат дългосрочно финансиране при привлекателни условия за банките, за да улеснят допълнително кредитните условия в частния сектор и да стимулират банковото кредитиране на реалната икономика.

При последният ЦДРО беше предложен нулев лихвен процент. Търговските банки биха могли да спечелят до 0.4% върху средствата, които са взели от ЕЦБ, ако ги предоставят като заеми на компании или на домакинства.

Икономистът от ЕЦБ Петер Прает отбеляза, че обсъждането на параметрите на евентуалните нови заеми е "сложно нещо, зависещо от обема на стимулите, които искате да предоставите".

Източници на Ройтерс съобщиха в края на миналата година, че ЕЦБ обмисля възможността да предложи нова TLTRO програма, която обаче да е с променлива, а не с фиксирана лихва, като самата стимулираща банките програма бъде и с по-кратка продължителност от досегашния 4-годишен период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във