Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ ще поореже заемите към банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми за банките, заяви нейният главен икономист Петер Прат. Той обаче подсказа, че един нов кръг от заеми може да не е толкова щедър, колкото предишните.

Ситуацията за банките, най-вече в Италия и Испания, става все по-трудна, тъй като датите за плащанията по целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (TLTRO) за 739 млрд. евро на ЕЦБ наближават през 2020-2021 година.

Коментарите на Петер Прат предполагат, че ще бъде обсъден нов кръг от TLTRO още на следващата среща на ЕЦБ - на 7 март. Вземането на решение обаче - най-вече по условията на заемите, вероятно ще трябва да почака.

"Обсъждането ще се случи много скоро в управителния съвет", каза Прат на конференция във Франкфурт.  - Това не означава, че ще вземем решение още  в този момент."

Последните целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe бяха предложени при лихви от нула процента. Банките може да спечелят до 0.4% от парите, които са заели от ЕЦБ, ако ги предложат на компании и домакинства.

Прат заяви, че обсъжданията на параметрите на нови заеми са "нещо сложно, защото зависят от обема стимули, които искате да предложите или не".

Представяйки ключов аргумент в подкрепа на заемите, Прат заяви, че може да се наложи банките, вече страдащи от слаба рентабилност, да намалят кредитирането към реалната икономика на фона на забавянето напоследък.

Това все още не се е случило, но ново дългосрочно финансиране би предоставило вид застрахователна полица, особено след като несигурността започва да се прокрадва сред компаниите.

Коментатори заявиха в края на миналата година, че ЕЦБ обмисля да предложи TLTRO с променлив лихвен процент, а не с фиксиран, като освен това обмисля по-кратки срокове.

Намаляването на матуритета от сегашните четири години и предлаганата сума са други опции, които анализаторите смятат за възможни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във