Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ ще наказва за поети прекомерни кредитни рискове

Андреа Енриа

Кредитните институции гледат твърде безразсъдно на прекаления риск, заложен в трупащите се заеми с по-нисък от инвестиционния рейтинг и в пазарите на производни на ценни книжа и трябва да очакват по-високи капиталови изисквания, предупреди на 2 юли шефът на надзора на Европейската централна банка - Андреа Енриа. Той следи с безпокойство "предупредителните сигнали на растящия обем синдикирани кредити, гарантирани с активи със съмнително качество, и на сложните и странни финансови продукти, които създават потенциал за опасна комбинация от рискови фактори". 

По оценка на официални представители на ЕЦБ, забележките на Енриа показват, че надзорникът е загубил търпение към някои банки от еврозоната, на първо място - към "Дойче банк", които отхвърлят призивите да ограничат рисковото кредитиране.  

"Където забележим недостатъци, ще предприемем действия по контрола", каза Енриа в онлайн обръщение към дипломанти по финанси и икономика от университета в Неапол. Той заплаши да приложи целия набор от налични надзорни инструменти, включително и минимални капиталови изисквания, пропорционални на специфичния рисков профил на индивидуалните банки, ако това се наложи. ЕЦБ трябва да публикува резултатите от поредните стрес тестове на 30 юли. 

Шефът на надзора на ЕЦБ обеща в началото на седмицата да вдигне ограниченията за изплащане на банкови дивиденти и на обратно изкупуване на акции по-късно през годината. А в речта си пред бъдещите икономисти и финансисти на 2 юли посочи, че кредиторите са стабилни, несигурността отстъпва и икономическата система се възстановява. Въпреки оптимистичната перспектива обаче Енриа се опасява от очевидното натрупване на риск в по-опасните сегменти на дълговете с ниско качество и на финансовите производни на акции, които изискват стриктен надзор. 

Огромната подкрепа на правителствата и на центраните банки защитиха финансовата система от пораженията от коронавируса, отчете Енриа. Което не изклчюва риска от "внезапна ценова корекция на активите" след отмяната на извънредните програми, особено ако инвеститорите залагат на продължителен инфлационен натиск и ако ревизират очакванията си за посоката на паричната политика. Федералният резерв, например, предупреди през май, че някои пазарни оценки са "надути в сравнение с историческите норми" и "могат да претърпят значителна низходяща корекция при намаляване на апетита за риск". 

Въпреки призивите на ЕЦБ от 2017-а насам към банките да ограничат кредитирането на частни инвестиционни групи и на други купувачи на корпоративни активи, Енриа констатира "по-нататъшно влошаване на стандартите за предоставянето им" от най-активните играчи в тази сфера. През четвъртото тримесечие на 2020-а повече от половината от този вид заеми от въпросните кредитори са били за компании, чиито дългове са надвишавали шест пъти печалбите им преди изплащането на лихви, данъци, преоценки и амортизации, а договорите и гаранциите са били доста необвързващи или изобщо са липсвали. 

През миналата година "Дойче банк" отхвърли искането на ЕЦБ да анулира ключови части от високорисковите си финансови операции заради опасения, че не контролира правилно риска в тази област, където е един от най-едрите европейски кредитори. 

Енриа е обезпокоен и от неглижирането на опасностите, дебнещи от пазара на производни на акции на еврозоната, оценен на 15 трлн. евро, който позволява на инвеститорите да сключват сделки на кредит на фондовите борси. Тези рискове лъснаха след колапса на частната инвестиционна империя на Бил Хуанг Archegos Capital Management през март, нанесъл огромни щети на доста банки. "Креди Сюис груп" загуби 5 млрд. щ. долара от заеми, отпуснати на компанията, а "Номура" - 3 млрд. долара.  

Предвид "по-широкия проблем, произтичащ от непрозрачния свят на сенчестия банков сектор и на степента на взаимна свързаност на финансовите пазари", Енриа смята, че е "наложително да се даде нова посока на диалога на надзорниците и регулаторите на глобално равнище, за да се намерят нови решения". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във