Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Ще дадем лиценз само на стабилните банки от Великобритания

ЕЦБ ще следи внимателно банките, които искат да се премесят в еврозоната от Великобритания в резултат на Брексит, за да се увери, че те са добре капитализирани и имуществено структурирани. Това заяви членът на Изпълнителния съвет Европейската централна банка Сабине Лаутеншлагер.

"ЕЦБ е банката, която дава лицензи в еврозоната и нека да е ясно - ще предоставяме лицензи само на добре капитализирани и добре управлявани банки", заяви тя на пресконференция във Франкфурт.

Лаутеншлагер също така каза, че новите банки, влизащи в еврозоната, трябва да имат локален рисков мениджмънт, достатъчен местен персонал и оперативна самостоятелност. За да бъде помогнато на банките да се съобразят с изискванията на ЕЦБ, тя отбеляза, че ще бъде предоставен специфичен временен период за изпълняване на необходимите изисквания.

"Ние ще бъдем предпазливи относно регулаторния и надзорен арбитраж и няма да участваме в съревнование за привличане на банки. Ето защо ние ще следим отблизо за това, как банкови групировки структурират техните поделения в еврозоната", посочи членът на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във