Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ се отказа да вдига лихвите и понижи прогнозите си за растеж на еврозоната

Марио Драги

Европейската централна банка (ЕЦБ) днес обяви, че засилва подкрепата си за европейската икономика. Това е признак за все по-голямата предпазливост на фона на непрекъснато забавящия се темп на растеж в еврозоната, както и заради ниската инфлация, предаде АФП.

В традиционното си комюнике след заседанието по паричната политика ЕЦБ отложи за още по-далечно бъдеще вдигането на лихвите си, обещавайки да ги запази на исторически ниското им равнище най-малко до края на година, а преди днешното заседание банката бе заявила, че може да започне да ги повишава към лятото на 2019 година.

Основната лихва по рефинансирането остава 0 процента, а търговските банки ще продължат да плащат на ЕЦБ отрицателна лихва от 0,40 на сто за парите в наличност, от които не са им нужни в момента.

ЕЦБ обяви освен това, че от септември идната година започва "нова вълна на гигантски заеми за банките" заради велия растеж и ниската инфлация.

Целта е между септември 2019 година и март 2021 година на нуждаещите се банки да бъде гарантиран нов буфер от налични средства, за да се запазят благоприятните условия на кредитиране и да се бъде стимулирана икономиката, се пояснява в комюнике на ЕЦБ.

ЕЦБ понижи прогнозите си за растежа в еврозоната за тази и за идната година заради натрупването на конюнктурни рискове, обяви днес президентът на банката Марио Драги на пресконференция след заседанието по паричната политика.

ЕЦБ вече предвижда икономиката в еврозоната да нарасне с 1,1 на сто през 2019 година и с 1,6 на сто през идната спрямо очакваните по-рано 1,7 на сто и за двете години. За 2021 г. запази досегашната си прогноза за растеж от 1,5 на сто.

Забавянето на външното търсене и специфични фактори в някои сектори и страни, като затрудненията на германската автомобилна промишленост, ни карат в средносрочна перспектива да предвиждаме по-слаби перспективи от очакваните, каза Драги.

При все това той наблегна, както и на предишните заседания на банката, на икономическата подкрепа, свързана с благоприятните условия на финансиране, на спада на безработицата и повишението на заплатите, както и на силната бизнесактивност в света, макар темпът й да е забавен.

В заключение управителният съвет на ЕЦБ продължава да отстоява позицията, че има слаба вероятност от рецесия в цялата еврозоната, допълни Драги.

След изявленията му еврото понижи курса си с 0,48 на сто спрямо долара, уточни АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във