Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ разясни причините за дедоларизацията по света през 2018 г.

Прехвърлянето на руските валутни резерви в евро и в юани е една от основните причини за наблюдаващата се дедоларизация по света през 2018 година. Това се посочва в доклад на Европейската централна банка. Експертите смятат, че РЦБ е намалила експозицията си в долари поради риска от едностранни действия на САЩ, свързани с паричната политика и със санкциите.

През 2018 г. Русия е продала значителна част от своите резерви в долари (около 100 млрд. долара) след нови кръгове на американските санкции, като става световен лидер по този показател, както и увеличава изчисленията в алтернативни валути, купувайки почти 90 млрд. долара в евро и в юани. Така делът на еврото достига дял от 39% в руските резерви от чуждестранна валута, изпреварвайки щатския долар и юана, които държат съответно 27% и 17% от резервите, се казва още в доклада на ЕЦБ. Смята се, че две трети от ръста на резервите в юани през първата половина на 2018 г. по света е в Русия.

По-специално ЕЦБ отбелязва, че според неофициални данни някои руски клиенти са прехвърляли активи в депозити, деноминирани в щатски долари на депозити в местна валута или в чуждестранна валута, различни от щатския долар.

В световните официални валутни резерви делът на еврото през 2018 г. се е увеличил с повече от един процентен пункт от края на 2017 г. до края на 2018 г. до 20,7%, докато щатският долар продължи да спада до рекордно ниско ниво през разглеждания период. - до 61,7%.

Експертите отбелязват, че промяната в структурата на валутните резерви в отделни нововъзникващи пазарни икономики, включително Русия, е не само в желанието на централните банки да се застраховат срещу рискове, дължащи се на едностранни наказателни действия на САЩ, но и целят стабилизиране на техните национални валути при по-строги финансови условия и промени в капиталовите потоци.

Делът на еврото също се е увеличил при международните емисии на дълг с повече от 2 процентни пункта. Това се дължи на загрижеността на международните кредитополучатели за нарастващите разходи за обслужване на дълга поради повишаването на курса на щатския долар, заедно с по-високите лихвени проценти в Съединените щати, според ЕЦБ. По този начин кредитополучателите от нововъзникващите икономики значително намалиха своите емисии, деноминирани в щатски долари, за да намалят рисковете, свързани с колебанията в обменния курс на долара и валутното несъответствие.

В допълнение, Русия се превърна в една от основните страни, които повлияха на растежа на вноса на пари в евро, се казва в доклада. От средата на 2015 г. се наблюдава спад в предлагането на евробанкноти извън еврозоната, но през 2018 г. тази тенденция се промени. В много отношения запазването на външното търсене на евробанкноти бе подпомогнато от нарастването на търсенето от Русия. Общо за страните от Източна Европа се падат 26% от всички внесени евробанкноти от ЕС, се казва в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във