Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ пуска печатницата за пари?

Европейската централна банка ще започне спешни покупки на активи през идната седмица, за да измъкне икономиката на еврозоната от по-дълбоката от първоначално прогнозираната рецесия, сочи проучване на агенция "Блумбърг", проведено между 22 и 27 май. Почти трима от всеки четирима участници в анкетата са отговорили, че очакват ЕЦБ да разшири обхвата и размера на пандемичната си програма РЕРР с 500 млрд. евро над първоначално обявените през март 750 млрд. евро на съвещанието си за паричната политика на 4 юни. Което би увеличило количеството на придобитите от институцията активи по всичките й схеми до 1.6 трлн. евро през тази година.    

Ако този ръст се случи на практика, той ще повиши ролята на ЕЦБ във възстановяването на стопанството на блока на еврото и ще потуши притесненията на инвеститорите по отношение на противоречивото решение на германския конституционен съд от началото на май да оспори законността на съществуващата от 2015-а програмата за покупка на облигации (PSPP). Освен това европейските централни банкери ще държат под око и кредитните разходи на страните членки на общността докато правителствата им отработят детайлите на амбициозния фискален план на Европейската комисия.

Мнозинството анкетирани от "Блумбърг" икономисти очакват схемата РЕРР да бъде удължена и след края на 2020-а - поне до юни 2021-а. И всичките са единодушни, че ЕЦБ ще реинвестира средствата, получени от придобитите по програмата инструменти на датите на падежа им дори след 2022-а, за да не допусне влошаване на финансовите условия от евентуален спад на ликвидносттта. От старта на РЕРР в началото на март централните банкери са купили дългови книжа за общо 212 млрд. евро (средно по 26 млрд. евро за седмица). Това провокира слухове и притеснения, че парите по схемата ще свършат до октомври, ако продължат да се харчат с досегашните темпове, и налага спешна ответна реакция. Мненията на икономистите показват как новият план за покупка на активи се оказа основният инструмент на ЕЦБ за подкрепа на икономиката.

Огромното мнозинство участници в проучването прогнозират, че ключовата лихва по депозитите на кредитните институции в ЕЦБ ще остане на досегашните минус 0.5% поне до края на идната година. А покупките на активи по по-старата програма (PSPP) ще се осъществяват на текущите си нива от 20 млрд. евро на месец. 

Икономистите очакват банките да ползват заеми за около 800 млрд. евро по различните кредитни програми на ЕЦБ през второто тримесечие. И впоследствие това количество да падне под 200 млрд. евро през второто полугодие на 2020-а и през първото тримесечие на 2021-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във