Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ прогнозира по-висок растеж през 2022-а

Европейската централна банка очаква по-бавен икономически растеж през идната година заради пораженията от COVID-19 и по-бързи темпове на възстановяване през 2022-а след като ваксините срещу заразата създадат колективен имунитет срещу вируса, заяви председателят на институцията Кристин Лагард на пресконференцията след края на съвещанието на банковия управителен съвет на 10 декември.

Осъвремененият базов сценарий на ЕЦБ залага 3.9% икономически растеж на еврозоната през 2021-а - под прогнозата от септември за 5-процентен ръст. Очакванията за 2022-а обаче са за 4.2% увеличение на БВП срещу септемврийските 3.2%, а за 2023-а - за 2.1% икономически ръст. Еврозоната ще приключи 2020-а с отрицателен растеж от минус 7.3 процента.  

Развитието на пандемията, включително проектираната имунизация на гражданите на общността, дава на ЕЦБ "основателни причини да смята, че до края на 2021-а ... ще е достигнат достатъчен стаден имунитет, което вдъхва надежди, че ... икономиката ще започне да работи в по-нормални условия", добави госпожа Лагард. Това важи с особена сила за сектора на услугите, защото ще отпаднат голяма част от мерките за социална дистанция и ограниченията, които са в сила в момента.

В новата си икономическа прогноза ЕЦБ очаква инфлацията през идната година да е 1% (точно колкото беше и предишното й предвиждане), с лек ръст до 1.1% през 2022-а (срещу очаквани 1.3% през септември). В предварителните си прогнози за 2023-а европейските централни банкери залагат на 1.4% годишна инфлация - доста по-ниска от целевите малко под 2 процента. 

Госпожа Лагард сподели още, че рисковете за стопанството на еврозоната продължават да са в низходяща посока, но не са толкова силни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във