Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ призова за регулации върху "сенчестото банкиране"

Европа трябва да обмисли и да последва примера на САЩ като регулира някои активности, които се извършват в т.нар. система на "сенчестото банкиране". Това заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Витор Констанцио по време на конференция за бъдещето на банкирането в Лондон.

За необходимостта от подобни правила са показателни и данните, че активите в европейските банки се свиват с 11%, спрямо края на 2012 г., а активите, управлявани от инвестиционните фондове нарастват с 30 процента.


"За да възстановим регулаторния баланс между банковите и небанковите институции, виждам необходимост от разширяване на обхвата на макропруденциалните политики", подчерта Констанцио.


Според него по-строгите правила за банките в резултат на финансовата криза доведе до миграция на някои дейности към небанковия сектор, като например към хедж фондове, който формално не попадат под нито една регулация.

"Необходимо е да повишим бдителността си за границите на регулираните спрямо нерегулираните фирми и дейности", допълни вицепрезидентът на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във