Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ призова банките да се готвят за дистанционна работа заради коронавируса

Европейската централна банка (ЕЦБ) е помолила кредитните институции да преразгледат плановете си за непрекъснатост на работата и определят какви действия могат да предприемат за да подготвят и минимизират потенциалните неблагоприятни ефекти от разпространението на коронавируса, сочи писмо, цитирано от "Ройтерс".

В писмото ЕЦБ поиска трезорите да установят адекватни мерки за контрол на инфекциите на работното място и да гарантират, че те са готови за широкомащабна отдалечена работа на персонала, ако това е необходимо. Писмото също така призовава банките да преценяват и тестват капацитета на съществуващата си ИТ инфраструктура в светлината на потенциално увеличаване на кибератаките и по-голямото разчитане на банковите услуги за отдалечен достъп.

В сряда изпълнителният съвет на ЕЦБ обяви редица оперативни мерки за защита на собствените си служители от рискове, свързани с разпространението на коронавируса. Испанската банка BBVA реши да прехвърли до 100 души персонал от търговския си център в Мадрид до място извън града, като част от плана за действие в извънредни ситуации, за да защити операциите от потенциални смущения, свързани с коронавируса.

Според съобщенията други испански банки, сред които и държавната Bankia, също обмислят да предприемат подобни мерки, както се изисква от ЕЦБ.

Централната банка е отказала коментар пред "Ройтерс" по отношение на писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във