Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ преосмисля дълбоката промяна в политиката

В стабилния свят на централните банкери призивът на Оли Рен за всеобхватно преосмисляне на целите на Европейската централна банка (ЕЦБ) раздвижи състезанието за наследник на Марио Драги, информира Bloomberg.

Президентът на ЕЦБ Драги се оттегли в края на октомври и Рен, губернатор на Банката на Финландия, е претендент да го замести. Списъкът включва също Йенс Вайдман, президент на германската Бундесбанк, и Франсоа Вилерой дьо Гало от френската централна банка, който е фаворит, според проучване на икономисти от Bloomberg.

Рен още не е потвърдил, че ще се кандидатира за длъжността, но призивът му за преглед на политиката - включително евентуално преосмисляне на целта на ЕЦБ да има инфлация под, но близо до 2% - повлиява върху изборните нагласи. Финландецът знае много за политиката - той е бил депутат и финансов министър в родината си и два пъти еврокомисар, включително по време на кризата с дълга на еврозоната, когато отговаряше за икономическите и паричните въпроси.

Като оставим на страна кампанията за избор на нов президент, въпросът дали ЕЦБ трябва да преработи своите цели и операции е интересен, макар и труден. Това със сигурност ще бъде дискутирано, когато политическите лидери се срещнат за обсъждане кой ще бъде заместника на Драги. Питър Прает, главен икономист на ЕЦБ, предупреди тази седмица, че служителите на банката не трябва с лека ръка да правят промяна в политиката си. "Когато го обявите публично, тази политика може да бъде погрешно разбрана", каза той на събитие пред The Financial Times във Франкфурт. Инвеститорите биха могли да предположат какъв резултат преследва ЕЦБ, което може да повлияе на валутните и облигационните пазари.

Въпреки това, това може да е моментът, в който централната банка на еврозоната да преразгледа своите цели. Като начало, изминаха 20 години от въвеждането на единната валута и 16 години, откакто ЕЦБ актуализира своята стратегия - достатъчно дълго, за да се обмисли нов подход. Федералният резерв на САЩ току-що започна подобно упражнение, което ще докладва още през първата половина на 2020 г. Федералният резерв все още е най-важната централна банка в света, така че има смисъл ЕЦБ да направи ход след неговите виждания. това, което американците избират да направят.

За разлика от ЕЦБ, чийто мандат е главно за поддържане на ценова стабилност, Федералният резерв има две цели, които включват и предоставянето на максимална заетост. Те са определени от Конгреса на САЩ и като такива са изключени от прегледа. Но Федералният резерв може да реши, че има по-добри начини за постигане на целта си от 2% инфлация, включително промяна на начина, по който комуникира политиката си.

Независимо от действията на Федералния резерв, промяната в политиката може да помогне на ЕЦБ да отговори на критиците, които твърдят, че са изчерпали оръжията си за борба със следващата рецесия. Тези страхове са до голяма степен неуместни. Най-големият риск е, ако следващият президент на банката не желае да използва наличните инструменти. Разумно е да се потърси друг начин за подпомагане на растежа, различен от инжектирането на ликвидност.

Всъщност има ясна промяна, с която ЕЦБ трябва да се захване - определяне на целта на инфлацията на ниво от 2%, така че да няма дефлационен натиск. Тази промяна ще доближи банката до други големи парични институции, включително Федералния резерв и Централната банка на Англия, и ще премахне до известна степен произволните действия на следващия президент. Сегашната формулировка „под, но близо до“ 2% може да означава нещо от 1.6% до 1.9%, което означава различни пътища за паричната политика. Една твърда цел от 2% би показала също, че ЕЦБ се грижи повече, отколкото досега, за периодите с ниска инфлация.

Дори такава незначителна промяна обаче ще се прокара трудно политически и може да разгневи Бундесбанк. Промяната може и да не бъде достатъчна сама по себе си, за да стимулира инфлацията и растежа. Въпреки това, ако ЕЦБ ще преразглежда политиката си, това би било полезна промяна в посоката. Който наследи Драги - дали Рен или някой друг - би било разумно да я има предвид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във