Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ преминава в режим на изчакване

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард оповести, че банката ще запази политиката на стимули непроменена, тъй като според нея мерките са помогнали за успокояването на пазарите. В интервю за "Файненшъл таймс", публикувано на 8 юли, тя заяви, че мерките, въведени вследствие на пандемията, "са показали своята ефективност и ефикасност". 

Лагард визира решението на европейския регулатор от началото на юни да увеличи обхвата на пандемичната програма за спешни покупки на държавни и корпоративни облигации с 600 млрд. евро до 1.35 трилиона евро. Тогава бе решено, че програмата ще продължи поне до края на юни 2021-а, вместо до края на 2020 година. 

"Ние направихме толкова много, че разполагаме с известно време, за да оценим внимателно постъпващите икономически данни", отбеляза Лагард пред финансовото издание. Но допълни, че икономическото възстановяване ще бъде ограничено, несигурно и фрагментирано, като някои държави от еврозоната ще се възстановят по-бързо от други.

На практика Лагард потвърди, че ЕЦБ ефективно преминава в режим на изчакване, след като икономиката започна да показва признаци на съживяване, коментира агенция Bloomberg. Членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел например смята, че рецесията може да се окаже малко по-лека от очакваното.

Кристин Лагард каза също така, че управляваната от нея институция иска "да проучи всички налични пътища за борба с изменението на климата", което може да включва "по-зелени" промени във всички операции на централната банка, включително при покупките на активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във