Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ предупреждава за съживяване на страха от разпадане на еврозоната

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

Европейската централна банка предупреди, че борбата с коронавируса може да съживи страховете от разпадане на еврозоната. "Мащабните фискални мерки в борбата с коронавируса повдигнат въпроси за способността на страните да плащат своите дългове и възраждат заплахата някои държави членки да напуснат региона на единната валута", подчертава европейският регулатор в последния си доклад за финансовата стабилност, който се публикува два пъти годишно.

Дълбоката рецесия създаде нови рискове за финансовата система и изостри съществуващите, посочва ЕЦБ, подчертавайки, че стресът за банките може да попречи на способността им да подкрепят икономическото възстановяване, информира Bloomberg.

Значително по-големият дълг, по-слабата рентабилност на банките и нестабилността на пазара ще продължат да хвърлят сянка върху региона, докато страните бавно се връщат към нормалното си състояние, показва докладът.

Вероятността за корпоративни фалити и понижение на цените на недвижимите имоти - основен риск за сектора, също се увеличава.  

Само ден по-рано Европейският банков орган предупреди, че кредиторите могат да понесат тежък удар върху капиталовите си нива в размер на 315 милиарда евро поради загуби от заеми и увеличаване на рискови активи в балансите си.

Докладът подчертава предизвикателството, с което политиците и централните банкери ще се сблъскат през следващите години, въпреки трилионите евро парична подкрепа и държавните разходи, които вече са разпределени. От Централната банка посочват, че все още много зависи от това как ще се развие пандемията и дали отново ще трябва да се засилят ограниченията.  

"Пандемията предизвика едно от най-острите икономически свивания в съвременната история“, заяви заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гуиндос. "Въздействието на пандемията върху перспективите за рентабилност на банките и средносрочните публични финанси ще трябва да бъде преразгледано, за да може финансовата ни система да продължи да подкрепя икономическото възстановяване”, добави той.  

Устойчивост на дълга 

Основният отговор на правителствата досега е предоставянето на масивни финансови помощи, които да подкрепят предприятията и да насърчат работниците да не напускат работата си. "Схемите за публични гаранции са много важни, за да се избегне кредитна криза“, каза Гуиндос пред журналисти, отбелязвайки, че към момента има значителна разлика в качеството на програмите в страните от еврозоната.  

Проблеми с устойчивостта на дълга могат да възникнат, ако рецесията се окаже по-лоша от очакваната, принуждавайки правителствата да изплащат повече помощи. По-високите нива на дълга биха могли „да възвърнат натиска върху по-уязвимите държавни институции“, заяви централната банка. 

Докладът на ЕЦБ показва още, че публичният дълг сред държавите членки от еврозоната се увеличава до 103% от БВП от от 86% през миналата година поради мерките за подкрепа и спада на данъчните приходи.

ЕЦБ вече се опита да се справи с опасенията за устойчивостта на дълга. Банката стартира програма за изкупуване на спешни активи за 750 милиарда евро, след като доходността на облигациите рязко нарасна в страни с по-голяма тежест на дълга, особено в Италия. 

Икономистите очакват програмата да бъде допълнена веднага след срещата на ЕЦБ следващата седмица. 

Тежестта на лихвите

ЕЦБ призна, че свръх ниските лихвени проценти, които тя отбелязва в по-ранните доклади като потенциален източник на финансова нестабилност, вероятно сега ще съществуват по-дълго. В съчетание със спада на цените на активите, това е риск за рентабилността на банките и "платежоспособността на застрахователите може да бъде значително отслабена". 

Фирмите са изложени на по-голям риск от понижаване на кредитния рейтинг, който може да увеличи разходите им за финансиране - особено на тези, натрупали дълг през последните години заради ниските лихви.

По същия начин жилищните и търговските недвижими имоти представляват риск, тъй като "високата оценка на активите преди шока вероятно е засилила корекцията на пазара".  

Докладът на ЕЦБ завършва с призив за укрепване на капиталовите пазари на блока, за да се подпомогне възстановяването и да се преодолеят допълнителни рискове като Брекзит.

Живот Без Бундесбанк

ЕЦБ изготвя планове за действие при извънредни ситуации, за да осъществи своята програма за обратно изкупуване на облигации без Бундесбанк, в случай че върховният съд на Германия принуди основния участник в програмата да се откаже, съобщиха запознати източници пред "Ройтерс".

При този най-лош сценарий ЕЦБ може да предприеме безпрецедентни правни действия срещу Германската централна банка - най-големият й акционер, за да я върне обратно в програмата, казват още източниците.

Ходът може да се окаже и моментът на истината за еврото, тествайки ангажимента на Германия към валутата, за чието създаване тя изигра най-голяма роля, и принуждавайки я да се справя с някои резерви в страната по отношение на политиките на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във