Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ предупреди за уязвимост на имотния пазар

Европейската централна банка предупреди за наличието на надценени активи на различни пазари, като имотния и финансовия, съобщава CNBC. Причината за тези тенденции е, че еврозоната продължава да се възстановява от Ковид кризата на фона на ултра-ниски лихвени проценти и масивни мерки за стимулиране на икономиката. 

В свой доклад ЕЦБ споменава уязвимости на имотните и финансовите пазари, като изтъква, че рисковете при небанковите институции и при увеличаващите се държавни и корпоративни дългове се натрупват. Конкретно за имотния пазар централната банка посочва, че в средносрочен план може да има корекции на цените на имотите, които се повишиха драстично и дори вече се забелязват надценки. 

Европейската централна банка предупреждава, че домакинствата с променлив лихвен процент по ипотечните си кредити, както и получателите на жилищни кредити с кратък матуритет и фиксиран лихвен процент са в риск, тъй като е възможно неочаквано покачване на лихвите, което може да повлияе неблагоприятно на способността им да обслужват задълженията си. 

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос изтъква и "удивителния подем" на пазарите на акции и рискови активи, "което ги прави по-податливи на корекции".

"Има примери за утвърдени пазарни играчи, които проучват по-нови и по-екзотични инвестиции. Успоредно с това пазарите на жилища в еврозоната се разшириха бързо, с малко индикации, че стандартите за кредитиране се затягат в отговор", казва де Гиндос.

Неговите очаквания са, че инфлацията в еврозоната ще бъде временно явление и покачването на цените ще започне да избледнява през следващите месеци. "Мисля, че може би ще достигнем връх по отношение на инфлацията през ноември и след това прогнозите са, че инфлацията ще започне да се забавя", уточнява Луис де Гиндос.

Инфлацията в еврозоната достигна 3.4% през септември, което представлява 13-годишен връх. След това инфлацията достигна нов 13-годишен връх през октомври - до 4.1%, тъй като валутният блок се бори с нарастващите цени на енергията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във