Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ предупреди за по-високи нива на фалити

19-те държави, които споделят еврото, са изправени пред финансови рискове, които са повишени и неравномерни, предупреди Европейската централна банка в сряда.

Според ЕЦБ може да се наложи да бъдат приложени по-целенасочени стимули, докато евроблокът се възстанови от кризата вследствие на пандемията.     

Пандемията е засегнала различни икономически сектори с различна степен на тежест и скорост, като туризмът и хотелиерството са сред най-засегнатите. В последния си преглед на финансовата стабилност ЕЦБ предупреди, че този неравномерен шок концентрира рискове в много специфични държави и части от икономиката на еврозоната.

″Докато еврозоната излиза от третата вълна на пандемията, рисковете за финансовата стабилност остават повишени,” заяви в сряда вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос.

Централната банка на еврозоната е особено загрижена от по-голямото бреме на корпоративния дълг в страните с по-големи сектори на услугите, защото това може да увеличи натиска върху правителствата и заемодателите в тези държави.

Това може да бъде главоболие в краткосрочен план, тъй като правителствата премахват своите стимули, свързани с пандемията.

„Тъй като тази подкрепа постепенно се премахва, не могат да бъдат изключени значително по-високи нива на несъстоятелност, отколкото преди пандемията, особено в някои страни от еврозоната“, посочва ЕЦБ.

„Широката политическа подкрепа, особено за корпорациите, може постепенно да премине от широкообхватна към по-целенасочена“, предложи Луис де Гуиндос.

Друг риск, уловен от радара на ЕЦБ, е неотдавнашното нарастване на доходността по облигациите в САЩ. Това вече накара централната банка да засили покупките на държавни облигации през последните седмици, но базираната във Франкфурт институция все още е загрижена, че по-високите разходи по заемите отвъд Атлантическия океан ще засегнат задлъжнели предприятия, домакинствата и държави и в еврозоната.

ЕЦБ осе стреми да избегне преждевременното нарастване на разходите по заемите на правителствата от еврозоната, което може да подкопае икономическото възстановяване през 2021 г., след като брутният вътрешен продукт на региона се сви с почти 7% през 2020 година

Освен това ЕЦБ също предупреди в сряда, че рентабилността на банките в еврозоната все още е „слаба“ и кредиторите може да бъдат принудени да увеличат своите провизии в бъдеще.

„Доходността на банките остава слаба, докато перспективите за търсене на заеми са несигурни. Досега качеството на банковите активи е запазено, но кредитният риск може да се материализира със закъснение, което предполага необходимост от увеличени провизии за загуби по кредити “, се казва в изявлението на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във