Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ предупреди, че печалбите на банките ще останат ниски и догодина

Πeчaлбитe нa eвpoпeйcĸитe бaнĸи нямa дa ce въpнaт нa нивaтa пpeди пaндeмиятa дo 2022 г., пpeдyпpeди Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa в пocлeдния cи пpeглeд нa финaнcoвaтa cтaбилнocт. 

„Предстои дълъг път. Системите за държавна подкрепа са от съществено значение в момента, но трябва да останат насочени към свързаната с пандемията икономическа подкрепа и да избягват да пораждат опасения за устойчивост на дълга в средносрочен план“, коментира вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос.

Банките от еврозоната вероятно ще трябва да отделят повече пари, за да поемат загубите, когато правителствената подкрепа за пандемията приключи и икономиката се бори със значително увеличения дълг, обяви ЕЦБ в своя Преглед на финансовата стабилност.

ЕЦБ вижда четири основни заплахи за финансовата стабилност: по-голяма вероятност да се коригира цената на активите след възстановяването на пазара; нарастващи нива на дълга сред правителствата, компаниите и домакинствата; слаба печалба на банките и потенциално по-големи кредитни загуби; подновено поемане на риск от банки в сянка, особено от инвестиционни фондове. 

Провизиите за загуби по заеми на компании са по-ниски в сравнение с предишните кризи и по-ниски от тези, наблюдавани в САЩ, заяви ЕЦБ в своя доклад. Това е отчасти защото мерките на европейските правителства и централната банка намаляват рисковете от неизпълнение и отчасти поради слабата рентабилност на банките.

От друга страната пък притесненията са, че ще има множество фалити поради високите нивата на дълга, натрупани от компаниите и домакинствата по време на първата вълна на пандемията. Ако фискалната подкрепа не се запази през цялата продължителност на кризата, фирмите, най-засегнати от мерките, вероятно ще бъдат изправени пред сериозни проблеми с платежоспособността, дори когато други сектори на икономиката се възстановят.

ЕЦБ също така подчерта надценените оценки при някои цени на активите, което увеличава риска от внезапен спад, който да удари финансовата система. Това затвърждава предупрежденията на Федералния резерв и на Международния валутен фонд от по-рано този месец за риска за финансовите пазари, ако негативното икономическо въздействие на коронавируса се влоши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във