Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕЦБ ПРЕДСТАВИ НОВИТЕ ЕВРОБАНКНОТИ

Шефът на Европейската централна банка Вим Дуйзенберг разви бясна дейност в края на ваканцията. На поредното си съвещание на 30 август бордът на финансовата институция реши да намали и трите основни краткосрочни лихви по еврото с по 0.25%, с което сложи край на критиките, че не се грижи за стимулиране на икономическата активност в Обединена Европа.
В своето обръщение към пресата Дуйзенберг подчерта, че и двата основни ориентира на ЕЦБ позволяват подобна промяна на паричната политика. Първият от тях - агрегатът на паричното предлагане на еврозоната М3, след юнския си скок с 6.1% през юли се увеличи с нови 6.4 процента. Но, според банкерите, това се дължало предимно на продължаващата слабост на фондовите пазари, която принуждава инвеститорите да пренасочват вложенията си към по-атрактивните краткосрочни депозити и търгуваеми парични инструменти, включени в агрегата М3. Така че ръстът не е предизвикан от инфлационен натиск. Вторият елемент - хармонизираният индекс на потребителските цени, през последните месеци отбелязва значително намаление, което показва, че инфлацията може да достигне по-ниски от планираните от ЕЦБ годишни стойности още до края на тази година. Следователно ценовата стабилност вече не създава такива опасения, каквито предизвиква намаляващата икономическа активност в еврозоната, в САЩ и в Япония, която пък допълнително ще намали и опасността от инфлация. Тази констатация навежда икономическите анализатори на мисълта, че това няма да е последното намаление на основните лихви по еврото.
На съвещанието си в четвъртък ЕЦБ представи за първи път официално и окончателния дизайн на седемте купюри евробанкноти с всичките им защитни елементи, държани досега в тайна, с което откри публичната кампания за въвеждането им. Това трябва да подготви тристата милиона жители на Обединена Европа за новата валута, с която ще се разплащат след 1 януари 2002 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във