Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ поиска от "Монте дей Паски" да увеличи капитала си с 8.8 млрд. евро

Европейската централна банка е казала на италианската банка "Монте дей Паски", че се нуждае от 8,8 млрд. евро, за да покрие капиталовия си недостиг, което е доста по-голяма от предишната сума в размер на 5 млрд. евро.

Миналия петък италианското правителство одобри план за спасяване на банката, след като третият по големина кредитор в страната не успя да спечели инвеститорска подкрепа за крайно необходимото увеличение на нейния капитал с 5 млрд. евро.

Банката обяви в началото на седмицата, че е поискала официално от ЕЦБ да продължи с процеса на "предпазна рекапитализация". "Предпазната рекапитализация" е вид държавна намеса в дадена проблемна банка, която е все още платежоспособна. Това означава едва скромно по размер нейно спасяване за сметка на банковите инвеститори, въпреки че правителството може да закупи акции или облигации на дадената кредитна институция само при пазарни условия, които да са одобрени от съответните официални спасителни органи от ЕС в Брюксел.

В свой отговор ЕЦБ заявила, че е изчислила размера на капитала, който е необходим, въз основа на резултатите от европейския банков стрес тест, проведен по-рано тази година. При тези тестове "Монте дей Паски" беше единствената италианска банка, която не можа да се справи със заложения неблагоприятен сценарий.

ЕЦБ също така отбелязала, че италианският кредитор е платежоспособен, но е сигнализирала, че  състоянието на банкова ликвидност се е влошило бързо в периода между края на ноември и 21-ви декември. Проблемите на банката датират от няколко години, но серия италианските власти не успяха да се справят с проблема, който в последствие се превърна в политическо табу през тази година с новите правила на ЕС за забрана на държавна спасителна подкрепа, ако преди това частните инвеститори в дадената финансова институция не поемат първи съответните загуби, свързани с нейната рекапитализация.

Европейската комисия заяви в петък, че ще работи с властите в Рим, за да бъдат спазени условията за спасяването на банката

Facebook logo
Бъдете с нас и във