Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ подозира, че следващата финансова криза ще започне от имотния пазар

Следващата криза в Европа може да започне от пазара на недвижими имоти. Това заяви председателката на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм в Европейската централна банка Даниел Нуи, добавяйки, че банките вече са по-подготвени да се справят с подобна криза, отколкото са били преди десет години.

"Какво би могло да причини следващата криза? Не знам, но подозирам, че това може да е пазарът на недвижими имоти. Знаем със сигурност, че ще има нова криза. Но ние не знаем кога и защо ще се появи", обясни Даниел Нуи, цитирана от "Ройтерс"

Тя предупреждава, че "докато банките са добре капитализирани, ликвидността е предостатъчна и парите са евтини", но някои банки не са били достатъчно успешни при мобилизирането на допълнителни гаранции и при придобиването на допълнителна ликвидност.

"Това, което все още липсва, е европейска депозитна застраховка - казва Нуи - Знам, че някои северно и източноевропейски страни искат да видят по-ясно намаляване на рисковете в банките в еврозоната, преди да се направят по-нататъшни стъпки. Аз лично смятам, че рисковете вече са намалели значително. Така че сега трябва да продължим напред."

Коментирайки ситуацията в балтийските страни, Нуи предупреди, че ръстът на цените на търговските площи създава риск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във