Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с български собственик

Европейската централна банка е отнела лиценза на базирана в Малта Satabank , съобщи в сряда министърът на финансите на Малта, цитиран от "Ройтерс".

Банката, която е с българска собственост, бе създадена създадена през 2014 година. През октомври 2018 г. 12 000 сметки бяха замразени от малтийския банков регулатор заради разследване за предполагаеми нарушения на мерките срещу прането на пари и подозрителни транзакции в милиони евро, се казва в публикацията.

За втори път в последните няколко години ЕЦБ отнема лиценз на малтийска банка. През 2018 г. европейският регулатор отне лиценза на Pilatus Bank, след като беше замесена в предполагаеми нарушения на мерките срещу прането на пари.

Съсобственик е на Satabank e българинът Христо Георгиев, който основава и "АйКарт" АД и лихтенщайнската myPos. Централата на "Айкарт" е във Варна, като нейни офиси работят и в европейските градове Милано, Амстердам, Лондон, Цюрих и София.

Другият голям акционер в Satabank e регистрираното в Малта дружество Signia holding LTD.

Според изданието Times of Malta  до 2019 г. е имало над 300 сигнала за подозрителни транзакции в Satabank на стойност над 130 милиона евро. Те са изпратени от глобалната одиторска фирма EY, която бе избрана за администратор на банката и управляваше активите й след започването на разследването. 

Заради подозрителните транзакции Satabank е била глобена с 3 милиона евро от местния финансов регулатор. 

Първоначално малтийският регулатор е отнел местния лиценз на Satabank, което е блокирало средствата на над 7 000 клиенти, които са държали на депозити в банките над 310 млн. евро.  До септември миналата година са били "размразени" сметки, в които е имало около 120 милиона евро, принадлежащи на над 2400 клиенти.

От публикациите в местната преса се разбира, че съмнителните транзакции, които се разследват са на стойност 131 милиона евро от 601 клиенти. Тези клиенти включваха клъстер от около 100 предприятия, за които се издават допълнителни индивидуални доклади.

Facebook logo
Бъдете с нас и във