Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ отчете спад в банковото кредитиране в еврозоната през септември

Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната се забавя през септември, следвайки посткризисния пик от 4,3%, достигнат през август, сочат последните данни на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс. Според институцията това е сигнал, че търговските банки сякаш ограничават кредитирането на фона на нарастващите външни заплахи в региона на единната валута.

През септември кредитирането на нефинансови корпорации се забави до 3.7% на годишна база. Икономиката на еврозоната е силно зависима от финансирането, като този тип данни на ЕЦБ се считат за добър индикатор за икономическото здраве.

Банковите кредити за домакинствата пък нараснаха през същия месец с 3,4%, без промяна в сравнение с август.

Въпреки че банковото кредитиране в еврозоната се възстанови от 2014 г., лихвените проценти по кредитите останаха доста под нивата преди кризата. През 2007 г. и през първата половина на 2008 г. банковото кредитиране на предприятията нарастваше средно с 12%.

Миналият месец ЕЦБ представи широк пакет от стимули за намаляване на лихвите и мащабни покупки на облигации, насочени към облекчаване на икономиката срещу външни заплахи, които варират от търговското напрежение между САЩ и Китай до Брексит.

Междувременно основният показател на ЕЦБ за паричното предлагане (индексът М3) отчете ръст през септември от 5.5% на годишна база, след повишение с 5,7% през август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във