Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ остави водещите лихви без промяна

На последната среща, под ръководството на управителя Марио Драги, Европейската централна банка запази паричната си политика непроменена. Банката, със седалище във Франкфурт, заяви, че запазва лихвата по овърнайт депозитите на банките на ниво от минус 0,5%, основната лихва по рефинансирането остава на нулево равнище, а заемната - на ниво от 0,25%, информира Ройтерс.

От 1 ноември 25-членният управителен съвет потвърди, че ще възобнови и стимулиращата си програма за изкупуване на облигации на стойност 20 млрд. евро месечно.

Трезорът също така заяви, че бъдещите му насоки за лихвените проценти ще „останат на сегашните си или по-ниски нива, докато инфлационните перспективи стабилно се приближат до ниво, достатъчно близко до целта за инфлация на ЕЦБ под 2 процента."

Преди седем години Драги обеща, че ЕЦБ ще „направи всичко необходимо“, за да спаси еврото по време на дълговата криза в еврозоната, както и че ще създаде 11 милиона работни места от 2013 г. насам. Той обаче не постигна целите за инфлацията.

Очаква се досегашният гуверньор да се оттегли в края на месеца, като предаде ролята на бившия управляващ директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във