Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ остави без промяна основните лихви

На първото за 2017-а година заседание Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти и досегашната си стимулираща парична политика, която претърпя корекции през декември.

ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и маргиналата заемна лихва на ниво от 0,25%.

В същото време Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихвени ставки ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период и далеч след края на програмата за "количествени улеснения".

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че ще продължава да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 80 млрд. евро месечно до края на март 2017-а година и че от април има намерение да намали темпото на покупки до 60 млрд. евро до края на годината или дори след този срок, ако това е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не види устойчив път на развитие на инфлацията, отговарящ на инфлационните цели на банката.

Нетните покупки на активи по програмата за "количествени улеснения" ще бъдат правени съвместно с реинвестиране на средствата, които ЕЦБ получава от междувременно изтичащите падежи на ценните книжа, закупени по-рано от нея.

Банката отбеляза, че ако икономическите перспективи станат по-малко благоприятен, или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък към устойчиво подобрение на инфлацията, Управителният съвет е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност.

Днешните решения на централната банка за запазване на настоящата парична и лихвена политика бяха напълно очаквани от финансовите пазари, след като само месец по-рано ЕЦБ удължи срока на действие на програмата за покупки на активи до края на декември 2017-а година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във