Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ очаква повече грантове, отколкото кредити за спасяването на ЕС

ЕЦБ очаква спасителния фонд на ЕС да съдържа повече грантове, а не кредити, заяви президентът на европейския регулатор Кристин Лагард в четвъртък. Предстои лидерите на 27-те държави от ЕС да се срещнат в петък, за да се опитат да преодолеят различията си относно това как ще функционира фондът за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

По-богатите северни страни от ЕС предпочитат фондът да отпуска заеми, а не безвъзмездни средства на своите южни колеги, които бяха засегнати по-силно от пандемията и призовават за икономически реформи като предпоставки за достъп до парите.

"Нашето предположение е, че фондът за възстановяване ще се появи и ще бъде силна смесица от безвъзмездни средства и заеми. Но по голямата част ще са безвъзмездни средства", заяви Кристин Лагард.

Лагард допълни, че със сигурност има много силни очаквания, свързани с преодоляването на щетите от пандемията от коронавируса, които понесоха някои икономически сектори, а и цели държави.

Според нея обаче "амбициозната и координирана фискална политика остава от ключово значение". Фискалните мерки, насочени към противодействие на коронавирусната икономическа криза, трябва да бъдат "временни и целенасочени" за подпомагане на работници, бизнес и държави, отбеляза тя на пресконференцията.

Позицията на България, изразена от правителството, е , че фондът за възстановяване е справедлив и достатъчен. При сегашните параметри София разчита да получи до 12 милиарда евро допълнително от Европа към парите, с които ще разполага от европейския бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във