Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ няма да задоволи кредитните нужди на еврозоната

Дори след като увеличи обема на пандемичната си програма за покупка на облигации (РЕРР), Европейската централна банка няма да може да задоволи нуждите от финансиране на паричните стимули на еврозоната, твърдят експерти на "Ситигруп". Те са пресметнали, че прибавените на 4 юни 600 млрд. евро към първоначално обявените през март 750 млрд. евро на РЕРР, ще са с около 150 млрд. евро под завишеното дългово предлагане на блока на еврото. Ако този дисбаланс се разшири, кредитните разходи на някои от най-задлъжнелите страни членки на общността, в частност Италия, могат да скочат, точно когато те трябва да харчат безпрепятствено повече.  

Кредитните нужди на еврозоната през тази година са огромни, защото правителствата се надпреварват да наливат средства в националните стопанства, за да ги защитят от най-дълбоката след втората световна война рецесия. Анализатори на агенция "Блумбърг" пресмятат, че страните от блока на еврото трябва да продадат облигации за поне 1.2 трлн. евро през тази година, но тази сума може да нарасне.  

В допълнение, предлагането на краткосрочни дългови инструменти ще надхвърли 1 трлн. евро, по изчисления на "Ситигруп". Общият размер на пандемичната програма на ЕЦБ обаче е 1.35 трлн. евро.

Или, както обобщават стратези на "Ай Ен Джи груп", "подобни обеми ще имат дълготраен ефект върху пазара...и дълговото цунами ще продължи". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във