Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ няма да удължи ликвидните облекчения за банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да удължи на мярката за облекчаване на изискванията към банките за ликвидност. Тази мярката бе въведена през март 2020 г. и позволи на банките да работят с коефициент на ликвидно покритие под 100% в условията на кризата, породена от пандемията. 

Коефициентът на ликвидно покритие на банката е връзката между нейния буфер от висококачествени ликвидни активи и изходящите парични потоци, пред които може да се сблъска за 30-дневен период на ликвиден стрес. Банките трябва да поддържат коефициент на ликвидно покритие над 100%, за да могат да използват този буфер в случай на ликвиден стрес. Това означава, че високоликвидните активи на банката трябва поне да съответстват на ликвидността, която би очаквала да напусне банката в рамките на 30 дни в стресова ситуация, уточнява Европейският банков надзор.

През март 2020 г. ЕЦБ насърчи банките да използват своите ликвидни буфери за подкрепа на икономиката. По това време ЕЦБ също така се ангажира да позволи на банките да работят с коефициент на покритие под 100% поне до края на 2021 г., за да им даде достатъчно време да попълнят тези буфери.

Облекченията отпадат на 1 януари 2022 година. ЕЦБ съобщи, че очаква всички банки да поддържат коефициент на ликвидно покритие над 100% от тази дата. "Понастоящем съвкупният  коефициент  на ликвидно покритие на банките под пряк надзор на ЕЦБ възлиза на около 170% спрямо около 140% преди пандемията", отчете Европейският банков надзор.

За сравнение според последните данни на БНБ към края на октомври отношението на ликвидно покритие в българската банкова система е 313.5% при 281.9% в края на септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във